Familiejournalen - 2003

Anni Kristensen fik det rigtig dårligt under sin første graviditet. Hun havde begyndende bækkenløsning, og det betød, at hun på et tidligt tidspunkt blve sygemeldt fra sit job som ekspedient i en bager forretning.
- Jeg var selvfølgelig utrolig glad for at være gravid. Det var vores førstefødte og et rigtigt ønskebarn. Men det gik mig på nerverne at være hjemme og ikke kunne foretage mig noget.
Jeg havde fået forbud mod fx. at støvsuge og gøre rent. Hertil kom, at jeg havde rigtig mange smerter og måtte ligge meget. Det tog hårdt på mig psykisk, og jeg fik da også fødslen sat i gang før tiden for at blive smerterne kvit, fortæller Anni, der i dag er 27 år, gift med Jørgen og bor i Bording.

Kraniosakral-terapiKraniosakral-terapi er behageligt.
Og den virker, siger Anni, der her får behandling.

 

Kraniosakral-terapiSutten holdes lige i munden.
Lille Jakob er født med skævt hoved, men det har Inge-Marie rådet bod på

 

Marie kom til verden for 3 år siden, og efter fødslen fik Anni det bedre.
- Man siger, at graviditet ikke er en sygdom, men det var nu en tid, jeg nødig ville gennem igen, fortæller Anni, der i sensommeren sidste år blev gravid igen.
- Jeg var ikke mere end et par måneder henne, da jeg igen fik problemerne og masser af smerter. Jeg kunne fx heller ikke stå på et ben eller vende mig i sengen. Da var min verden ved at synke i grus. Jeg kunne simpelthen ikke klare et halvt år med smerter og uden at foretage mig det mindste.
Men Anni fik hjælp fra uventet kant. Marias dagplejemor og Annis søster fortalte om jordemoder Inge-Marie Rørbæk fra Viborg. Hun var gået alternative veje og uddannet sig til terapeut i kraniosakral-terapi med speciale i ryg- og bækkenbehandling.
- Jeg ringede til Inge-Marie og nærmest skreg i telefonen:"Hjælp mig!" Og få dage senere fik jeg min første behandling i muskelterapi. Det hjalp med det samme, og efter et par behandlinger mere kunne jeg gå gennem graviditeten - og senere fødslen - uden smerter. Det var fantastisk. Min alternative jordemoder er guld værd, siger Anni, der den 22. maj fødte Jacob. Han er også behandlet hos Inge-Marie, nemlig for et skævt hoved, fordi han lå meget fast i livmoderen. Og Annis mand er blevet sine rygsmerter kvit efter et par ture på briksen på Rørbæk Klinikken.


Få tilbud

Inge-Marie har været jordemoder siden 1980 og mødte gennem årene masser af kvinder, der led af bækkenløsning under deres graviditet.
- Det er meget smertefuldt, og fra lægelig side kan man intet gøre udover at tilbyde fysioterapi og beordre hvile. Kvinderne fik altid at vide, at det ville gå over efter at barnet var født. Og det gjorde virkelig ondt at skulle give disse kvinder den besked, fortæller Inge-Marie Rørbæk, der for omkring 15 år siden første gang læste om kraniosakral-terapi.
- Jeg blev meget "tændt", for her var en alternativ behandling, som intet havde med healing, røgelse og krystalkugler at gøre. Det var en helt konkret måde at behandle menneskets knoglesystem på.
Der skulle dog gå nogle år, inden Inge-Marie for alvor gik ad de alternative veje, nemlig da systemet med kraniosakral-terapi blev indført i Danmark af Stanley Rosenberg i Silkeborg.
- Min idé var at indføre kraniosakral-terapi i behandlingen af gravide med bækkenløsning, og her fik jeg opbakning både af mine kollleger og lægerne på sygehuset. Som professionel i sygehussystemet havde jeg også muligheden for at forklare, at der ikke var tale om det rene pjat.
I begyndelsen behandlede Inge-Marie kvinder med bækkenløsning i Viborg en gang om ugen. Men efterhånden blev det til, at hun halvdelen af sin tid arbejdede på sygehuset og den anden halvdel som privat behandler hjemme. For et år siden tog hun skridtet fuldt ud og søgte orlov. Inge-Marie oprettede Rørbæk Klinikken, der har til huse på stadion i Viborg.


Har hjulpet mange

Jeg har ikke tal på, hvor mange kvinder jeg har hjulpet, men det er efterhånden mange hundrede, fortæller Inge-Marie, der også har haft held til at hjælpe bl.a. spædbørn med kolik, folk med piskesmæld, migræne og med dårlig ryg.
Successen med Rørbæk Klinikken er blevet så stor, at Inge-Marie i dag har 3 ansatte, og der kommer hele tiden nye ansatte til. Således har Inge-Marie netop åbnet en klinik i Århus. Og så starter hun - sammen med sin mand Søren - en klinik, der bl.a. arbejder ud fra Inge-Maries metoder, og tilbyder rådgivning og behandling i forhold til livsstilssygdomme som stress, overvægt, hjerte-kar sygdomme og misbrug.
Søren er oprindeligt lektor, men har i flere år arbejdet i et firma med person-analyse. Disse erfaringer kobles sammen med blandt andet  øreakupunktur, motion og kostvejledning.
- Så vi vil hjælpe og overlappe hinanden i arbejdet, siger Inge-Marie, der ikke helt har klippet til jordemodergerningen. Hun siger nogle gange ja til en nattevagt eller to.
- At være jordemoder er et specielt og fantastisk job. Derfor træder jeg til en gang i mellem. Omvendt er jeg meget glad for, at jeg tog skridtet og begyndte at arbejde på fuld tid med kraniosakral-terapi. Alene det at kunne hjælpe gravide med bækkenløsning - og selvfølgelig alle andre - af med de værste smerter, bærer lønnen i sig selv, siger Inge-Marie.
Gå tilbage til omtale...