Publiceringsdato Skrevet af Pia
I november 2012 fikk vår datter Pia, som da var 11 år, diagnosen skoliose etter å ha tatt røntgenbilder av ryggen som viste en skjevhet på 13,4 grader.

Selv om vi foreldre var noe forberedt på at Pia kunne få skoliose siden hennes mor fikk det da hun var omtrent på samme alder, så ble vi både sjokkerte og veldig bekymret.

Skjevheten var liten, men vi visste godt at den kunne utvikle seg raskt. Kiropraktoren som oppdaget skoliosen hadde ingen klare råd om hva vi burde gjøre. Han henviste oss til fysioterapi, men fysioterapeuten hadde heller ingen klare råd eller tilnærming i forhold til skoliosen bortsett fra å lære Pia noen stabiliseringsøvelser som er bra for rygger generellt, men ikke spesifikt for rygger med skoliose.

Nå har det seg også slik at i Norge har heller ikke fysioterapistudenter temaet skoliose i sitt pensum...
Vi visste imidlertid at det offentlige helsevesen i Norge ikke har noen som helst tilnærming til skoliose bortsett fra å ”vente å se” om ryggsøylen blir tilstrekkelig skjev til å eventuellt starte med korsettbehandling, noe som selvfølgelig ikke behandler skoliosen, men som i beste fall kan hindre at den utvikler seg videre. Tilnærmingen, eller mangel på tilnærming, er akkurat den samme i det norske offentlige helsevesen i dag som for 35 år siden...

Da vi gjennom Pias mor visste at korsettbehandling kan være både smertefullt, sosialt vanskelig og traumatisk ble vi svært oppgitte og frustrerte.  Vi klarte heller ikke å slå oss til ro med å bare vente og se på hvordan ryggen utviklet seg.  Vi begynte å søke på internett etter behandlingsformer i inn- og utland. Etter et par timers søk dukket det opp en historie om en dansk pike, Katerina, som hadde fått svært gode resultater av skoliosebehandlingen hun fikk hos Inge-Marie på Rørbæk klinikken i Viborg. Muskelterapien som ble beskrevet virket troverdig, og for oss ble dette det eneste håpet vi kunne se for å kunne få behandlet en begynnende skoliose under utvikling.
Vi bestillte to behandlinger, begge lagt til en helg like før jul 2012, og turen fra Asker i Norge ned til Viborg var preget av den siste tids usikkerhet og frykt, men også med håp om å ha funnet en behandlingsform...

Inge-Marie møtte oss med sitt vennlige vesen og etter en hyggelig beroligende samtale og kikk på Pias rygg så startet behandlingen. Inge-Marie klarte å berolige oss med at det var gode utsikter til å ikke bare stoppe utviklingen av skoliosen, men også reversere den siden vi hadde oppdaget den så tidlig og den ikke var større enn den var. Vi forsto også at Inge-Marie hadde en meget relevant bakgrunn til å drive med denne behandlingsformen.  Inge-Marie viste oss også en skjevhet i bekkenpartiet som hverken vi, kiropraktoren eller fysioteraputen hadde sett, men den var tydelig der. Allerede etter den første behandlingen var skjevheten i bekkenpartiet borte, og har siden vært det! Skjevheten i ryggsøylen var heller ikke så tydelig lenger! Noe mer optimistiske reiste vi hjem fra Danmark. Julen ble litt lysere enn vi hadde fryktet.

Vi reiste ned for to nye behandlinger i midten av januar og to behandlinger i påsken 2013. Så langt 6 behandlinger totalt.
Tidlig i april, en uke etter Pias 12-års bursdag, var Pia og tok nye røntgenbilder hos spesialisthelsetjenesten på Bærum sykehus. Resultat: ingen målbar skjevhet! Ryggen var rett! Fantastisk! Det var for oss en stor bekreftelse på at Inge-Maries behandling av Pias rygg var nettopp den riktige behandlingen for henne!

Vi fortsetter likevel med våre turer til Viborg så lenge Pia vokser for å få korrigert eventuelle skjevheter som fortsatt kan oppstå.

Stor takk til Inge-Marie! Vi gleder oss til hvert møte med deg!
Mange hilsener fra Pia, Wenke og Stein

Gå tilbage til omtale...