Kranio Sakral Terapi

kranio sakral terapiKranio Sakral Terapi eller KST er en meget anvendt teknik i Rørbæk Klinikken. Det er en meget blid manuel behandlingsform med fokus på kroppens puls, som også kaldes "den kranio-sakrale puls".

Den kranio-sakrale puls er betegnelsen for den hastighed, hvormed hjernevæsken "pumpes" rundt i det kranio-sakrale system.

Forandringer i den kranio-sakrale puls/rytme vil kunne medføre forandringer i både krop og sjæl. Vha. blide tryk påvirkes kroppen til selv at genoprette de ubalancer, som kan være opstået efter slag eller stød, influenza, chok eller andre påvirkninger.

Formål

Formålet er at korrigere ubalancer, som kan påvirke det kranio-sacrale system.
Disse ubalancer kan være opstået ved fødsel, ulykker, slag i hovedet eller andre steder på selve kraniosacral-systemet.

Nøglen til sundhed

Fra fødslen og indtil vi dør, er vores kranie, ansigt, rygsøjle, korsben og haleben nøglen til sunhed! Alle knogler i dette system arbejder sammen - men også sammen med alle vores vigtige nerver, som igen går ud til hvert enkelt organ i vores krop.
Derfor er det livsvigtigt at have stabilitet i membranerne og væsken (cerebrospinalvæsken), som omgiver hjernen og rygmarven.Væsken virker som hydraulisk støddæmper for hjernen, og desuden er den nødvendig for hjernecellerne.
Væsken giver hjernecellerne næring, og endvidere udskilles affaldstofferne heri.Hvis der er ubalance, kan det have indflydelse på kroppens funktioner i muskler og bindevæv.

Hvad er KST?

Som navnet siger, er det en terapi, der omfatter vores kranie, rygsøjle og korsben - den mest centrale del af hele det "opretstående" menneske. En ubalance her, kan have uheldig indflydelse på mange organer og funktioner i vores krop.
 Man har ved videnskabelige undersøgelser bevist, at selve hjernehinderne og væsken har sin egen puls, der er uafhængig af hjertet og åndedrættet. Ligger "pulsen" udenfor normalområdet, kan det have en negativ indvirkning på vigtige organfunktioner.Der bliver stadig forsket i Kranio-Sakral teknik i USA, Frankrig og England. Disse lande er førende i osteopati og manuel terapi. Her må vi i Danmark trække på disse ekspertiser.!!

KST stammer fra USA

Selve "kranio-sakral teknikken" stammer fra USA. En amerikansk læge, William Sutherland, udviklede teknikken for 75 år siden, og den blev hurtig til en del af lægeuddannelsen i de osteopatiske skoler (dvs. skoler hvor læger specialiserer sig indenfor knoglesygdomme). Kranio-sakral terapien er blevet en højt anerkendt komplementærbehandling indenfor lægeverdenen i USA. Teknikken bliver løbende udviklet på Universiteter og hospitaler. Dette vil nok først blive aktuelt her i landet om nogle årtier, når vi i Danmark har fået uddannet nogle læger, der har et fagligt og indiviuelt højt kritisk nivaeu.

Det kræver tid

At udføre selve terapien kræver tid, og dette medførte, at det en overgang blev en "glemt" uddannelse, da lægen ikke havde tid til at afsætte 1 time til en konsultation. Så var det lettere at udskrive en recept eller at operere.
 

Hurtigst voksende terapi i USA

For cirka 15 år siden besluttede dr. John Upledger - efter flere års videnskabelig forskning - sig for at undervise mere systematisk i kranio-sacral teknikken. Dette har bevirket, at det er den hurtigst voksende kropsterapi i USA og er ved at blive det i Tyskland, Danmark og resten af Europa.

Hvad kan KST gøre for dig?

Gennem årene har terapien afhjulpet mennesker med:
 • migræne
 • ubalancer i hormonsystemet
 • muskelspændinger i skelet og bindevæv
 • koncentrationsbesvær
 • hukommelsesnedsættelse
 • stressproblemer
 • søvnløshed
 • astma
 • piskesmæld
 • hovedpine

Hjælp til selvhjælp

Gennem kranio-sakral behandlingen kan man styrke menneskets eget kranio-sakral system til selv at begynde at arbejde med kroppen. Behandlingen er populært sagt
Hjælp til selv-hjælp! Derfor kan man heller ikke på forhånd afgøre, hvor mange behandlinger man har brug for; det er meget individuelt.

Specialbehandling af børn

Kranio-Sacral terapi har vist sig yderst effektiv til behandling af spædbørn med kolik. Her er den blide massage fordelagtig for at få knogler/hvirvler til at glide på plads.
I forbindelse med en fødsel kan der let opstå små forskydninger mellem knoglerne, og dette medfører muskelspændinger, som har en meget uheldig indflydelse på kroppens forskellige funktioner. Min erfaring er, at der kun skal ganske behandlinger til, for at afhjælpe problemet.

De seneste år, er der desværre opstået et nyt, men ifølge min opfattelse, meget alvorligt problem. Sundhedsstyrelsen har bedt os hospitalspersonale om, at vejlede forældre til at lade deres spædbørn sove på ryggen, da det er statistisk bevist, at det har været medvirkende til at nedsætte antallet i uventet spædbarnsdød. Dette har så afstedkommet et andet problem, nemlig spædbørn med meget skævt hoved. Typisk flad nakke i den ene side og andre kraniedeformiteter. Samtidig får disse børn ikke trænet deres ryg- og mavemuskler og om nogle år, vil vi få nogle meget svage børn at se - og det gælder både kropsligt, men ikke mindst intellektuelt, da man ikke kan adskille disse 2 verdener!

Kranio-Sacral behandling har vist sig effektiv til behandling af større børn som:
 • er hyperaktive
 • er aggressive
 • er DAMP-børn
 • har indlæringsproblemer
 • har øreproblemer
 • har hyppig hovedpine


Download vores folder om Kranio-sakral og Muskelterapi her